Επιμένει ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ότι η τροπολογία για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» είναι «μια δικαιολογία για να την  πάρουν από εμένα, διότι έχασε η κυβέρνηση τον εκλεκτό της», παρά και τη απάντηση που έλαβε χθες από τον Κώστα Μπακογιάννη ότι «μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου».

Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Χάρης Δούκας είπε ότι «ο κ. Μπακογιάννης είναι ακόμα δήμαρχος, είναι και πρόεδρος στην "Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ". Έγινε πρόεδρος όντας δήμαρχος με αλλαγή στο νόμο από την κυβέρνηση της ΝΔ και σταματάει ο δήμος της Αθήνας να συμμετέχει στην "Ανάπλαση" όταν ο κ. Μπακογιάννης δεν θα είναι πια δήμαρχος της Αθήνας».

Ο ίδιος είπε ότι δεν ήξερε τίποτα για την «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», συμπληρώνοντας ότι θα γίνονται αναπλάσεις στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα, καθώς δεν θα ελέγχεται από τον δήμο. «Εγώ ξέρω ότι δε θα είμαι πρόεδρος με βάση την τροπολογία αυτή. Δεν είναι προσωπικό, ούτε ο Δήμος Αθήνας θα συμμετέχει με κάποιο εκπρόσωπο. Δηλαδή θα γίνονται αναπλάσεις στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα. Όλα αυτά αποφασίστηκαν την τελευταία μέρα πριν κλείσει η Βουλή. Προφανώς και δεν το ήξερα. Δεν το ήξερε νομίζω και κανείς. Προφανώς και είναι απαράδεκτη η τροπολογία, γι' αυτό και τη χαρακτήρισα "σκάνδαλο". Λίγες μέρες πριν αναλάβω ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποίησε και ο κ. Μπακογιάννης για να κάνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, αλλάζει χέρια. Γίνεται ένα μπερδεμένο πράγμα. Δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει η κυβέρνηση», είπε ο Χάρης Δούκας.

Στις δηλώσεις του ο νέος δήμαρχος έκανε λόγο για τροπολογία «εκδικητική για τους πολίτες της Αθήνας που ψήφισαν εμένα και όχι τον κ. Μπακογιάννη και πρέπει να ζητήσει μια συγγνώμη ο κ. Μπακογιάννης στους Αθηναίους και στις Αθηναίες, διότι τον τίμησαν και ήταν δήμαρχος και είναι ακόμα και πρόεδρος της εταιρείας και μάλιστα θέλει να παίξει και ένα αυτοδιοικητικό ρόλο. Και είναι σημαντικό να προσπαθεί κανείς να ενισχύσει την αυτονομία της αυτοδιοίκησης και με τέτοιες δράσεις η αυτοδιοίκηση γίνεται λάφυρο της κυβέρνησης».

Συμπλήρωσε ότι με την τροπολογία «δεν θα έχει ο δήμος της Αθήνας, οι Αθηναίοι, λόγο για όλα αυτά τα έργα. Θα τα αποφασίζει κάποιος υπουργός και εμείς όχι απλώς δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε, δεν θα έχουμε καν εικόνα, διότι δεν θα συμμετέχει κανένας από εμάς στο Διοικητικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει δηλαδή ένα πάρκο, μία παιδική χαρά και δεν θα ξέρει κανείς πώς ακριβώς υλοποιείται, καθώς δεν θα υπάρχει καμία παρουσία εκπροσώπου της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό συμβούλιο».

Διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε. Είναι και ένα μήνυμα αυτό, ότι πρέπει η Αυτοδιοίκηση να σταθεί στα πόδια της και να παλέψει έτσι ώστε να αλλάξει τη λογική και τη νοοτροπία που λέει ότι είμαστε απλοί πελάτες της κυβέρνησης, αλλά ότι είμαστε ισότιμοι συνομιλητές. Ο καθένας έχει τον ρόλο του. Συνεργαζόμαστε, αλλά για να πετύχουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή των πολιτών. Δεν μπορεί δηλαδή σε αστικά κέντρα, σε πόλεις, σε χωριά να αποφασίζουν άλλοι και όχι οι ίδιοι οι πολίτες».

Αναφορικά με την Πανεπιστημίου είπε ότι «από το ντιμπέιτ παραμένουν δύο ερωτήματα βασικά, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί: Πόσο κόστισε. Και δεύτερον, πότε επιτέλους θα τελειώσει. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε είναι ανοιχτή η Πανεπιστημίου».

Είπε, τέλος, ότι ορκίζεται στις 28 Δεκεμβρίου στη δημοτική αγορά Κυψέλης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΚΕΔΕ.