Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σήμερα 25 Μαΐου και ώρα 16:00, θα ορκισθεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος. 

Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κ. Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».

Προηγήθηκε, χθες, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση

Για τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών ακούγεται το όνομα του πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη. Για το υπουργείο Άμυνας συζητούνται τα ονόματα του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη και του πρέσβη ε.τ. Δημήτρη Παρασκευόπουλου. Και οι τρεις είναι στελέχη με μακρά θητεία στο διπλωματικό σώμα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για την περίοδο κατά την οποία η Τουρκία θα έχει καινούργια κυβέρνηση και η Ελλάδα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο. 

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοττανίδου, ενώ στο υπουργείο Παιδείας επικρατέστερη είναι η πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μάρα Νικολαΐδου, η οποία θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επικρατέστερος είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, και για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο Ευάγγελος Τουρνάς.

Τέλος, υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να παραμείνει η Καλλιόπη Σπανού. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα συγκροτηθεί έπειτα από συνεννόηση με τα κόμματα, αναμένεται να ορκιστεί μέχρι την Παρασκευή.