Διπλή θα είναι η εκλογική μάχη που θα γίνει την Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς θα διεξαχθούν ταυτόχρονα τόσο οι βουλευτικές εκλογές όσο και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις εκτινήσεις αναμένεται να προκύψει αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE οδεύει προς διπλή νίκη. 

Συνολικά 17 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου το οποίο αριθμεί 120 βουλευτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, το VMRO- DPMNE αναμένεται να καταλάβει περίπου 55 έδρες,, ενώ το κυβερνόν Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) θα περιοριστεί σε περίπου 25 έδρες. 

Ωστόσο, δεν προβλέπεται ότι το VMRO- DPMNE θα κερδίσει αυτοδυναμία. Ακόμη και αν την κερδίσει θα συμμαχήσει με κάποιο αλβανικό κόμμα. Σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα για να διατηρούνται οι εύθρυαστες ισορροπίες στη χώρα. 

Ο αρχηγός του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτιμητέος κυβερνητικός του εταίρος είναι ο συνασπισμός των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει», προκειμένου το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια να περάσει πλέον στην αντιπολίτευση. 

Όσον αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα πήρε 40% στον πρώτο γύρο και είχε 20 μονάδες διαφορά από τον βασικό αντίπαλό της, τον σοσιαλδημοκράτη νυν πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκι. Το μόνο που απομένει αύριο είναι η επικύρωση της νίκης της. 

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% (στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κοντά στο 50%). Σε διαφορετική περίπτωση οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.